Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.05.2018

Obisk francoske vojaške ladje za podporo potapljanja Pluton

Od sobote, 12., do torka, 15. maja, bo Republiko Slovenijo obiskala francoska vojaška ladja FS Pluton. Ladja ne bo odprta za javnost. Na krovu je poleg 15-članske posadke vkrcano do 12 vojaških potapljačev iz enote GPD Mediteranee, s katero vojaški potapljači iz Odreda za specialna podvodna delovanja OSPD iz 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske tesno sodelujejo že vrsto let.
Tokratni obisk predstavlja nadaljevanje krepitve vojaškega sodelovanja med oboroženimi silami Republike Slovenije in Natovimi pomorskimi zmogljivostmi. 

Obisk bodo vojaški potapljači obeh držav izkoristili za urjenje delovanja v zelo plitvih vodah. Tovrstna zmogljivost, ki je namenjena odpiranju in čiščenju minsko ogroženih pristanišč in obalnega področja, kjer se lahko pojavi nevarnost ogrožanja z improviziranimi eksplozivnimi napravami, postavljenimi na plovnih poteh, pristaniški infrastrukturi in plovilih, je v spremenjeni varnostni situaciji za Republiko Slovenijo strateškega pomena. Ladja ima poleg potapljaške enote na krovu tudi večmestno dekompresijsko komoro in hiperbaričnega medicinskega tehnika, kar veča varnost pri izvajanju vseh vrst potopov.