Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.09.2012

Ob podelitvi medalj Združenih narodov slovesno pri slovenskih vojakih v Libanonu

V torek, 11. septembra, je bilo v bazi Shama v južnem Libanonu, kjer je nastanjen 12. slovenski kontingent v silah UNIFIL, slovesno ob podelitvi medalj Združenih narodov, ki so jih za svoje delovanje na mirovni misiji prejeli pripadniki slovenskega kontingenta. Ob tej priložnosti je poveljniku kontingenta podpolkovniku Vladu Pakižu medaljo podelil poveljnik sektorja Zahod sil UNIFIL italijanski brigadni general Gaetano Zauner, podpolkovnik Pakiž pa je medalje podelil ostalim pripadnikom kontingenta.
Brigadni general Zauner je pri tem izpostavil prispevek slovenskega kontingenta v mirovni operaciji, ki ima kljub svoji majhnosti velik ugled in prepoznavnost med vojskami sil UNIFIL in prebivalci Libanona. Po njegovih besedah pripadniki slovenskega kontingenta zahtevne naloge izvajajo profesionalno in se jim je ob tej priložnosti tudi zahvalil za korektno opravljeno dosedanje delo.
Po besedah podpolkovnika Pakiža je 12. slovenski kontingent že skozi same priprave pred napotitvijo na mirovno misijo pokazal strokovno in odgovorno delo vseh pripadnikov kontingenta, kar se odraža tudi skozi dobre rezultate pri izvajanju operativnih nalog na terenu. Ob tem je še dejal, da so poleg operativnih nalog v svojem prostem času obnovili tudi  namestitvene prostore kontingenta ter pri tem pokazali svojo pripravljenost, ustvarjalnost in močan timski duh. V sklepu nagovora se je podpolkovnik Pakiž zahvalil fantom, prav tako pa tudi pripadnikom italijanske vojske, ki so nesebično in strokovno pomagali pri obnovi.
Slovesnost so zaokrožili z odprtjem novih namestitvenih zmogljivosti kontingenta in s pogostitvijo, ki so jo v znak dobrega sodelovanja poklonili Italijani.