Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.05.2017

Ob dnevu Slovenske vojske slovesno tudi na Kosovu

V ponedeljek, 15. maja, so pripadniki 35. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kforja počastili dan Slovenske vojske s postrojem in slavnostno podelitvijo činov v bazi Villagio Italija na Kosovu. Postroja so se udeležili pripadniki italijanske, avstrijske in moldavske vojske, ki so nastanjeni v bazi. Poleg njih pa tudi veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu Miljan Majhen in poveljnik misije Kforja generalmajor Giovanni Fungo.

Zbrane sta na slovesnosti nagovorila nacionalni predstavnik kapitan bojne ladje Boris Geršak in poveljnik 35. kontingenta podpolkovnik Miha Kuhar, ki je v svojem nagovoru poudaril, da s svojim delom, vrednotami in uniformo predstavljamo svojo državo. V nadaljevanju je povedal, da so državljani Republike Slovenije ponosni na Slovensko vojsko in ji zaupajo, kar so dokazovali zadovoljni obrazi ob odpravljanju posledic žledoloma, poplav ter v soočanju z migrantsko krizo.

Svoj nagovor je sklenil z mislijo, da nas je poklicna pot pripeljala skupaj iz različnih poveljstev in enot SV. Vsi skupaj in vsak zase smo se odpovedali delu svojega udobja za našo skupno stvar – da častno in odgovorno opravimo nalogo, ki nam je bila zaupana. Naš skupni čas bo minil hitro, vendar bodo naša dejanja odmevala mnogo dlje, kot traja misija na Kosovu.

Podpolkovnik Miha Kuhar je skupaj z višjim praporščakom Robertom Rotarjem, glavnim podčastnikom kontingenta, podelil čine povišanim vojakom in podčastnikom.

Besedilo: višji praporščak Robert Rotar

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik