Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.01.2020

Ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske: »Veliko smo delali in bili pri tem zelo uspešni!«

V ponedeljek, 6. januarja, je bila na v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki slovesnost ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske. Slavnostna govornica načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je poudarila, da je to praznik osrednjega poveljstva, ki ima na skrbi najbolj dinamične in zahtevne naloge Slovenske vojske. V letu 2019 so uresničili 28 vojaških vaj, upravljali z mednarodnimi operacijami in misijami, podpirali Policijo pri preprečevanju nezakonitih migracij, sledili naraščajočim številkam v helikopterski nujni medicinski pomoči in zagotavljali vire za civilnovojaško sodelovanje.

Prepričana je, da so veliko delali in bili pri tem zelo uspešni. V tem letu, je v nadaljevanju izpostavila načelnica, so praznovali tri pomembne mejnike: 15 let vstopa Republike Slovenije v Nato in Evropsko unijo ter 70 let Nata. Pomembno bo tudi leto 2020, saj so se pred tridesetimi leti začeli dogodki, ki so vodili k samostojni in suvereni državi. Zato na podporo vseh računa tudi v prihodnje.
Slovesnosti se je udeležil župan občine Vrhnika Daniel Cukjati, ki je je v nagovoru povedal, da je bila Vrhnika na križišču vzhoda in zahoda vedno kot vojaško središče. Vedno je tudi dobro sodelovala s civilnim okoljem in ponosen je na dejstvo, da to tradicijo negujejo tudi danes.

Zbrane je nagovoril tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman, ki je poudaril, da so naloge v preteklem letu opravili z odliko. Kljub temu pa je njihov pogled zazrt v prihodnost, v  kateri bodo razvijali veščino voditeljstva, se usposabljali za naloge, krepili tehnično in taktično znanje, se posvetili vzdrževanju ter s tem dvigu operativnosti in krepili ugled Slovenske vojske tako doma kot v tujini.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim podelili odlikovanja in priznanja. Prejemnik najvišje zlate medalje Poveljstva sil je nižji vojaški uslužbenec Zvonko Vidovič, med enotami pa so prejemnice bronastih plaket Enota za informacijske in komunikacijske sisteme, Logistična brigada; Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana ter Letalsko tehnična četa 151. helikopterske eskadrilje.

Poveljstvo sil je bilo v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki znova vzpostavljeno 12. maja 2017 kot nadaljevanje procesa preoblikovanja Slovenske vojske. Svoj dan praznuje 6. januarja kot poklon ohranjanju tradicije in spoštovanja zgodovinskega spomina na prvotno Poveljstvo sil. Poveljstvo sil je združeno poveljstvo, ki zagotavlja sile, poveljuje poveljstvom in enotam Slovenske vojske v Republiki Sloveniji in v tujini ter nudi podporo države gostiteljice. Načrtuje pripravljenost in delovanje sil Slovenske vojske doma in v operacijah kriznega odzivanja ter zagotavlja doseganje operativnih zmogljivosti in njihovo integracijo v sile zavezništva.

Fotografije višji vodnik Tadej Krese