Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.01.2019

Ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske: »Danes imamo kaj praznovati!«

V torek, 8. januarja, je bila na Vrhniki slovesnost ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske, ki jo je s kulturnim programom dopolnil nastop seksteta Orkestra Slovenske vojske. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec in predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Samo Bevk.

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je poudaril, da se je odločitev za ponovno vzpostavitev Poveljstva sil Slovenske vojske maja 2017 izkazala za pravo in pravilno odločitev. Minister je čestital brigadirju Mihi Škerbincu ob imenovanju na položaj poveljnika sil in poudaril: »Zaupana vam je velika odgovornost, velik izziv.« Predsedniku Vlade Republike Slovenije Marjanu Šarcu se je minister Erjavec zahvalil za podporo in ob tem dejal: »Ta podpora je zelo konkretna. Kar zadeva rebalans proračuna za leto 2019, bo več sredstev za obrambo, ta sredstva pa bodo porabljena za to, da bomo povečali varnost in da bomo povečali možnosti za mir. Ta denar omogoča, da v naši družbi lahko vlada blagostanje in da lahko razvijamo svoje sposobnosti.« Dodal je, da mednarodno okolje ni stabilno in da je treba odgovarjati na nove varnostne izzive, ter poudaril pomen Bele knjige o obrambi, v kateri bodo definirani varnostni izzivi in to, kako bo Slovenska vojska nanje odgovarjala. »Potrebujemo moderno, učinkovito, visokousposobljeno Slovensko vojsko. Prepričan sem, da je prihodnost Slovenske vojske v njeni modernizaciji in v razvoju tistih rodov, ki bodo odgovarjali na varnostne izzive,« je še dejal obrambni minister in kot izziv izpostavil tudi ustrezno kadrovsko popolnjenost Slovenske vojske. Glede plač je poudaril, da je bil z zadnjo uredbo narejen korak v pravo smer, a to ni bil zadnji korak. »Vojaški poklic moramo narediti privlačen za mlade in v to bom vložil vso svojo energijo,« je dejal. Poudaril je tudi, da je Slovenski vojski treba vrniti srce ter pri tem spomnil na generala Maistra in slovenske partizanske borce in veterane vojne za Slovenijo. 
Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc je v pozdravnem nagovoru poudaril, da danes pripadnice in pripadniki sil praznujejo ter da imajo nedvomno kaj praznovati. V preteklem letu so namreč nizali vrsto uspehov, med katere šteje uspešno usposabljanje, doseganje končnih operativnih zmogljivosti bataljonske bojne skupine, velik dosežek je pomenila vaja Trident Juncture na Norveškem, mir in varnost so krepili v enajstih državah. Poleg rednih vojaških nalog so zagotavljali sile za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, reševanje v gorah, prevoze organov, gašenje požarov in podpirali Policijo pri soočanju z migrantsko situacijo. Za dobro opravljenimi nalogami stojijo tudi pogodbeni rezervisti. Na podobno predanost se bo zanašal tudi v prihodnje, saj je pred njimi še več delovnih izzivov.
Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati, ki je povedal, da vojake na Vrhniki vedno gostijo z odprtimi rokami in nasmeškom. Vrhnika je namreč vedno bila vojaško mesto in veseli ga, da bodo z roko v roki in skrbjo za dobre medsebojne odnose ta vojaški značaj ohranjali tudi v prihodnje ter glas o domačinu Ivanu Cankarju ponesli v svet.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim podelili odlikovanja in priznanja. Prejemnika najvišje zlate medalje Poveljstva sil sta dosedanja poveljnik brigadir Milko Petek in načelnik štaba brigadir Klemen Medja.

Poveljstvo sil je bilo v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki znova vzpostavljeno 12. maja 2017 kot nadaljevanje procesa preoblikovanja Slovenske vojske. Svoj dan praznuje 6. januarja kot poklon ohranjanju tradicije in spoštovanja zgodovinskega spomina na prvotno Poveljstvo sil. Poveljstvo sil je združeno poveljstvo, ki zagotavlja sile, poveljuje poveljstvom in enotam Slovenske vojske v Republiki Sloveniji in v tujini ter nudi podporo države gostiteljice. Načrtuje pripravljenost in delovanje sil Slovenske vojske doma in v operacijah kriznega odzivanja ter zagotavlja doseganje operativnih zmogljivosti in njihovo integracijo v sile zavezništva.

Foto: vojak Damjan Vodenik

Video posnetek (youtubeMORS): Brane Petrovič

Flash is required!

Minister za obrambo Karl Erjavec


Flash is required!

Poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc