Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.03.2016

Ob 25. obletnici vaje Premik 91 Slovenska vojska izvedla vajo Skok 2016

V počastitev 25. obletnice mobilizacijsko-taktične vaje Premik 91 je Slovenska vojska izvedla vajo Skok 2016, na kateri so preverili pripravljenost in zmogljivosti dela enot Slovenske vojske. Vaja se je v torek, 22. marca, začela s slovesnostjo ob 25. obletnici vaje Premik 91 na Vogrskem in v sredo, 23. marca, končala v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, z dinamičnim prikazom zmogljivosti Slovenske vojske in slovesnostjo v spomin na dogodke izpred 25 let.

Vaja je potekala na podobnih lokacijah kot leta 1991: enote so izvedle premik na Severno Primorsko in nato na Dolenjsko, kjer so v novomeški Vojašnici Franca Uršiča z dinamično predstavitvijo napada motoriziranega voda na nasprotnikovo odporno točko, ob podpori motorizirane čete v širši blokadi območja ter z zračno podporo letalstva, prikazale zmogljivosti Slovenske vojske.

Ob tej priložnosti je slavnostni govornik, takratni načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe generalmajor v pokoju Janez Slapar, povedal, da se je današnja Slovenska vojska razvila iz Teritorialne obrambe in prav je, da tako spomin kot izkušnje, ki so prilagojeni času in razmeram, vgrajuje v vsakdanje delo. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman je poudaril, da je bila vaja Premik »eno temeljnih dejanj v okviru priprav na slovensko osamosvojitev, s katero so pripadniki takratne Teritorialne obrambe dali jasno vedeti, da ima Slovenija svojo vojsko, ki je ne samo pripravljena, ampak tudi odločena braniti svojo domovino.«


Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada