Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.01.2015

Nujni prošnji UKC Ljubljana se je med prvimi odzvala Slovenska vojska

V zadnjih dneh se ob množičnem pojavu gripe in drugih respiratornih obolenj na oddelkih intenzivnih terapij najvišje stopnje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana soočajo z izjemno velikim številom obolelih ter s pomanjkanjem opreme za spremljanje in vzdrževanje vitalnih funkcij. Zato so v UKC Ljubljana na Ministrstvo za zdravje podali prošnjo za nujno zagotovitev potrebne opreme za spremljanje in vzdrževanje vitalnih funkcij iz  državnih blagovnih rezerv in drugih institucij. Med prvimi se je odzvala Slovenska vojska.

Včeraj, 27. januarja, so pripadniki Vojaške zdravstvene enote predali razpoložljivo medicinsko opremo, in sicer antidekubitalno blazino za preprečevanje preležanin pri nepokretnih bolnikih,  ventilatorja za priključitev bolnika na umetno dihanje, aparat za gretje bolnika, štiri prenosne aspiratorje za aspiracijo različnih telesnih tekočin, voziček za anestezijo in grelec plazme.

Medicinska sredstva Slovenske vojske bodo do umiritve stanja namenjena oskrbi bolnikov v enotah intenzivne terapije na Infekcijski kliniki, Interni kliniki (Center za intenzivno interno medicino) in Kirurški kliniki (Center za intenzivno terapijo kirurških strok).