Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.10.2011

Novinarji na vaji Silver Shield v Nemčiji

V sredo, 19. oktobra, so si predstavniki slovenskih medijev v Večnacionalnem združenem centru za usposabljanje (Joint Military Readiness Center – JMRC) v nemškem Hohenfelsu ogledali del mednarodne vaje Silver Shield, na kateri sodeluje približno 450 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja poteka pod vodstvom ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR-US Army Europe) kot vaja enot članic Nata.
Poveljujoči slovenskemu kontingentu, sestavljenemu iz pripadnic in pripadnikov 20. motoriziranega bataljona, 670. logističnega bataljona, 14. inženirskega bataljona, 17. bataljona vojaške policije in 460. artilerijskega bataljona, je namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Klemen Medja.
Vaja brigadne ravni s približno 7000 udeleženci iz zavezniških vojsk obsega vse operacije, tako obrambne in napadalne kot stabilizacijska ter podporna delovanja, in predstavlja eno večjih dvostranskih brigadnih vaj Nata v Evropi.
Na vaji je potekalo tudi preverjanje končnih operativnih zmogljivosti 20. motoriziranega bataljona, ki bo leta 2012 nosilna enota lahke bataljonske bojne skupine Slovenske vojske in bojne skupine Evropske unije.
Vajo si je v spremstvu direktorja štaba Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Vladimirja Maherja ogledala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je bila nad videnim zelo zadovoljna, na profesionalnost in izurjenost slovenskih vojakov pa izjemno ponosna.

Fotografije: desetnik Boštjan Pogorevc, GŠSV

Več o udeležbi na mednarodni vaji Silver Shield bo v naslednji številki revije Slovenska vojska, ki bo izšla 11. novembra.