Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.09.2010

Novinarji na ogledu usposabljanja helikopterskih posadk v visokogorju Lord Mountain 2010

Danes, 8. septembra, je za predstavnike medijev na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku potekal ogled skupnega usposabljanja slovenskih in madžarskih helikopterskih posadk Lord Mountain 2010. Poleg predstavnikov slovenskih medijev so se ogleda udeležili tudi novinarji z Nizozemske in Madžarske. Žal so zelo neugodne vremenske razmere tokrat preprečile spremljanje usposabljanja iz zraka. Kljub temu so novinarji spremljali jutranji sestanek in pripravo posadk ter se izčrpno seznanili s helikopterji in delom posadk.

Lord Mountain 2010 je skupno usposabljanje helikopterskih posadk, ki poteka že osmo leto v okviru načrta bilateralnih aktivnosti med oboroženimi silami Republike Madžarske in Republike Slovenije. Namen skupnega usposabljanja, ki poteka med 6. in 17. septembrom na področju Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in širše okolice je urjenje v letenju ter postopkih izvenletaliških pristankov v visokogorju. Posebnosti letenja v takšnem okolju zahteva od posadk dodatna znanja in izkušnje, ki pa jih madžarske posadke v pretežno ravninski Madžarski ne morejo pridobiti. Usposabljanje v Sloveniji je zato nujna stopnja v pripravah madžarskih posadk na odhod na misijo ISAF v Afganistanu. Poleg tega so slovenske helikopterske posadke v svetu izredno cenjene ravno zaradi obilice izkušenj pri letenju v visokogorskem okolju in tako že vrsto let uspešno usposabljajo tudi pripadnike tujih letalskih sil.

Letenje bo predvidoma potekalo oba tedna od ponedeljka do petka v dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah, predvidoma do tri ure dnevno.

Na letošnjem usposabljanju sodeluje preko 50 pripadnikov madžarske 86. helikopterske baze iz Szolnoka s helikopterjema MI-17 in MI-24 ter 20 pripadnikov 15. helikopterskega bataljona s helikopterjem AS 532 cougar.