Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.09.2018

Novi pripadniki 132. gorskega polka ponosno nadeli sivo baretko

Od ponedeljka, 27., do petka, 31. avgusta, je v organizaciji 132. gorskega polka 1. brigade potekalo usposabljanje za pridobitev sive baretke, ki je namenjeno vsem novim pripadnikom in predstavlja prvi korak k spoznavanju specialističnih veščin pri bojevanju v gorskem svetu.

Uvodoma so pripadniki in pripadnice spoznali zgodovino vojaških gorniških enot na Slovenskem, 132. gorskega polka in vojašnice, v kateri so nastanjeni, ter dela Boštjana Kekca in Rudolfa Badjure. Nato so se seznanili z gorniško opremo in oborožitvijo gorskih enot ter osnovnimi specialističnimi gorniškimi veščinami gibanja in preživetja v gorah. Usposabljanje, ki je potekalo v okolici Bohinjske Bele in Mojstrane ter v Gozdu Martuljku, se je končalo s pohodom na področju Jelovice. Pripadniki in pripadnice so morali pokazati samostojnost pri gibanju v gorskem svetu z obremenitvijo, vojaški topografiji, pripravi in uporabi osebnega kompleta za samovarovanje, premikanju po vrvni ograji, premikanju po feratah, spuščanju po vrvi, izdelavi sidrišč, hoji po brezpotjih in spustu po melišču ter uporabi gorilnikov za pripravo toplega obroka in postavljanju bivakov. Pomemben cilj usposabljanja je tudi pridobitev spoštovanja do gora in sive baretke ter občutek pripadnosti enoti.

Podelitev potrdil in sivih baretk pripadnikom, ki so uspešno končali usposabljanje in dvodnevni pohod, je potekala v Vojašnici Boštjana Kekca. Naslednji korak zanje bodo modularna usposabljanja za pridobitev naziva vojaški gornik.

Fotografije: pripadniki 132. gorskega polka