Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.09.2010

Novi poveljnik večnacionalnih sil KFOR na Kosovu

V sredo, 1. septembra, je v vojaški bazi Film city v Prištini na Kosovu ob navzočnosti poveljnika Združenega poveljstva sil Nata iz Neaplja Marka Fitzgeralda potekala slovesnost ob predaji dolžnosti poveljnika operacije KFOR.

Generalpodpolkovnik Markus Bentler je po enoletnem poveljevanju večnacionalnim silam KFOR predal dolžnost nemškemu kolegu generalmajorju Erhardu Bühlerju ter ob tem poudaril, da mu je bilo še posebno v zadovoljstvo in ponos, da je lahko vodil tako prizadevne in motivirane enote vseh sodelujočih vojsk, ki sodelujejo v operaciji Joint Enterprise na Kosovu. Generalmajor Bühler je tako postal 15. poveljnik večnacionalnih sil KFOR na Kosovu.

Ob menjavi poveljnika je dan prej, 31. avgusta, potekala tudi predaja dolžnosti namestnika poveljnika KFOR. Italijanski generalmajor Antonio Satta je dolžnost predal portugalskemu brigadirju Marcu Antóniu Mendesu Paulinu Serronhi.

Slovenska vojska v večnacionalnih silah KFOR sodeluje že 10. leto, trenutno s 330 pripadniki 22. kontingenta. Skupno je v sestavi operacije KFOR 10.000 pripadnikov, ki prihajajo iz 25 držav članic zavezništva in 7 partnerskih držav. Sile KFOR trenutno delujejo v tako imenovani zadrževalni prisotnosti, kar pomeni postopno preoblikovanje poveljstev in zmanjševanje manevrskih sil v prostoru.