Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.06.2009

Nov kontingent Slovenske vojske odpotoval v Afganistan


V soboto, 13. junija, je z Letališča Edvarda Rusjana iz Maribora na misijo Isafa (International Security Assistance Force) odšlo 12 od skupno 15 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo v Afganistanu opravljali naloge na področju informacijskega delovanja v podporo pri izvedbi predsedniških volitev. Drugi trije pripadniki bodo na območje operacije odšli v drugi polovici junija.
Skupino sestavljajo častniki, višji vojaški uslužbenec, podčastniki in vojaki, ki bodo predvidoma do pet mesecev nastanjeni v vojaški bazi Arena blizu Herata. Pripadniki so pred odhodom poleg rednega usposabljanja pred napotitvijo na operacijo opravili tudi specialistično usposabljanje s področja informacijskega delovanja. Delovali bodo v sestavi italijanskega elementa za psihološko delovanje Regionalnega poveljstva Zahod.
Delovali bodo na območju približno 250 kilometrov iz Herata. Gre za izkušene pripadnike SV, ki so že bili na misijah v Afganistanu, Libanonu in Iraku. Med misijo v Afganistanu bodo skrbeli za podporo pri izvedbi volitev, med drugim za prihod na volitve in informiranje prebivalcev o pomenu avgustovskih predsedniških volitev. Naloge bodo prevzeli konec junija ali v začetku julija. Na misiji pa bodo predvidoma pet mesecev, odvisno od tega, ali bo v Afganistanu en krog ali dva kroga volitev.


Pripadniki so s seboj vzeli tudi opremo, ki vključuje štiri lahka kolesna oklepna vozila hummer in drugo opremo. Dva zabojnika sta napolnjena s sredstvi humanitarne pomoči, ki so jih v humanitarni akciji zbrale partnerice pripadnikov SV, ki od marca delujejo v Afganistanu. Gre za oblačila, obutev in šolske potrebščine, namenjene otrokom na območju delovanja slovenskih vojakov.
Vlada Republike Slovenije je v začetku marca odločila, da v skupine za informacijsko delovanje v okviru Regionalnega poveljstva Zahod operacije Isafa napoti do 15 pripadnikov SV. V Heratu trenutno že deluje 69 pripadnic in pripadnikov SV, ki opravljajo naloge varovanja kampa, delujejo na nadzornih točkah, patruljirajo v neposredni okolici ter spremljajo vozila na ožjem območju Herata.