Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.04.2018

»Noben izziv ni prevelik, če delamo skupaj«

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder je v torek in sredo, 10. in 11. aprila, gostil predsedujočega Vojaškemu odboru Nata generala Petra Pavla. Govorila sta o aktualnih varnostnih izzivih Nata, načinu zagotavljanja stabilnosti izven meja Zavezništva, mednarodnih operacijah in misijah Nata ter prispevku Slovenske vojske h kolektivni varnosti.

Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Petr Pavel je poudaril, da se Nato prilagaja spremenljivemu varnostnemu okolju, čemur se morajo prilagoditi tudi države članice. Tako bo Zavezništvo ostalo močno, fleksibilno in bo kos nalogam. Na predavanju visokim častnikom Slovenske vojske je izpostavil aktualne izzive Nata, vključno s kibernetskimi grožnjami, hibridnim bojevanjem in terorizmom ter opomnil, da noben izziv ni prevelik, če vsi delamo skupaj. Izpolnjevanje zavez članic in poštena delitev bremen sta po njegovem mnenju najučinkovitejši in najcenejši način zagotavljanja varnosti.

General Pavel se je med obiskom v Sloveniji srečal z ministrico za obrambo Andrejo Katič. V pogovoru o spremenjenem varnostnem okolju in prilagajanju nanj je general Pavel ocenil, da je zavezništvo pred velikim preobratom. Na julijskem srečanju predsednikov držav in vlad Nata bo namreč predstavljena transparentna slika stanja delitve bremen med državami članicami. Kot je dejal, bo pomembna ponovna potrditev enotnosti držav članic in zavezanosti k napredku. Ministrica Andreja Katič je predstavila prizadevanja Slovenije na področjih krepitve obrambnih izdatkov, modernizacije Slovenske vojske in prispevke v operacije, general Pavel pa je ob tem izpostavil predvsem pomen učinkovitosti in smiselnosti prispevkov manjših držav. Sogovornika sta izmenjala poglede na varnostne razmere na Zahodnem Balkanu ter na približevanje držav regije evroatlantskim integracijam. General Pavel je ob koncu kot primer dobre prakse izpostavil Dansko, ki je sprejela nov dolgoročni obrambni sporazum in temelji na konsenzu vseh političnih strank, s čimer je zagotovljena kontinuiteta njegovega izvajanja.

Drugi dan obiska se je predsedujoči Vojaškemu odboru Nata srečal s predstavniki Odbora za obrambo, sprejel pa ga je tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ob zaključku obiska je poveljnik sil brigadir Milko Petek generalu Pavlu na Vrhniki predstavil delovanje poveljstva in sil Slovenske vojske.

Foto: Bruno Toič

Video posnetek (youtubeMORS): Robert Cotič

Foto: por. Martin Fabjan

Foto: por. Martin Fabjan

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder


Flash is required!

Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Petr Pavel