Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.08.2016

Neomajno odločeni

V prvi polovici septembra 2016 načrtuje Slovenska vojska napotitev svojega prvega kontingenta na misijo Neomajna odločenost (Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. Šest pripadnikov bo delovalo v Erbilu, v centru za usklajevanje usposabljanja (Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa bo prevzel dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM).

Šest pripadnikov bo v Erbilu delovalo pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Sestavljali bodo mobilno skupino za usposabljanje in bodo vključeni v skupino za izgradnjo partnerskih zmogljivosti (Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje bodo usposabljali oborožene sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV bodo skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, ki se je končala 10. marca v Tampi, kot mentorji svetovali na področjih pehotne oborožitve in taktike, osnovne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez. V prvem kontingentu so predvidene štiri štirimesečne rotacije.

3. februarja 2016 je Vlada RS sprejela sklep o sodelovanju Republike Slovenije v globalni protiteroristični koaliciji proti Daeshu (ISIL), in sicer s prevzemom častniške dolžnosti v poveljstvu koalicije, ki deluje pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM), z donacijo oborožitve in opreme ter s sodelovanjem največ petnajstih pripadnikov Slovenske vojske pri usposabljanju pripadnikov oboroženih sil v severnem delu Iraka.