Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.01.2018

Ne moremo si predstavljati slovenske identitete brez pomorskega dela

V torek, 30. januarja, je bila v Gledališču Koper slovesnost ob 25-letnici rodu pomorstva in pomorske enote Slovenske vojske. Osrednji govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je poudaril, da si ne moremo predstavljati slovenske identitete brez njenega pomorskega dela. Zato je prepričan, da je nujno poskrbeti za njegov nadaljnji razvoj. Poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak je povedal, da tudi Slovenska vojska s svojimi pomorskimi zmogljivostmi prispeva k varnosti in stabilnosti v Sredozemlju. To so že dokazali z delovanjem na misiji EUNAVFOR MED in z napotitvijo večnamenske ladje Triglav s posadko. Napovedal je, da bo Slovenska vojska to storila še enkrat. Podporo slovenskemu vojaškemu pomorstvu je izkazal tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, ki je zbranim povedal, da si šteje v čast, da lahko gosti jubilejno obletnico vojaškega pomorstva. S tem, po njegovih besedah, le potrjuje, da Slovenija je in ostaja pomorska država.

Poveljnik diviziona je najzaslužnejšim podelil priznanja in medalje, program pa je popestril nastop Orkestra Slovenske vojske.

Dan rodu pomorstva praznujejo v spomin na dan, ko se je 30. januarja 1993 v marini v Portorožu slovesno predstavila mornariška enota in od predsednika Republike Slovenije dobila bojno zastavo. 430. mornariški divizion deluje v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu. Sestavljajo ga odred za specialno podvodno delovanje, odred večnamenskih plovil, pomorski operativni center in vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Divizion je odgovoren za naslednje naloge:
– zagotavljanje pripravljenosti za delovanje v akvatoriju,
– vzpostavitev vojaške kontrole in izvajanje vojnega režima plovbe,
– izvajanje protiminskega in protidiverzantskega delovanja v akvatoriju,
– sodelovanje v protiladijskem delovanju,
– sodelovanje v protiteroristični zaščiti lastnih in zavezniških vojaških objektov v pristaniščih in na sidriščih,
– odkrivanje in obveščanje o virih ogrožanja v akvatoriju,
– izvajanje nalog po načrtih v primeru nesreč v akvatoriju ter
– sodelovanje pri organizaciji in izvajanju nalog podpore države gostiteljice.