Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.03.2019

Natov mednarodni zimski tabor podčastnikov zavezništva in partnerskih držav v regiji uspešno končali s tekmovanjem v vojaških veščinah zimskega bojevanja v gorah

Slovenska vojska je od petka, 8., do petka, 15. marca, na Pokljuki gostila že 12. Natov mednarodni zimski tabor podčastnikov zavezništva in partnerskih vojsk v regiji. Udeležilo se ga je 23 podčastnikov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovaške, Srbije, Združenih držav Amerike in Slovenije ter podčastniki Vrhovnega poveljstva zavezniških sil v Evropi (Shape), Natovih združenih operativnih poveljstev Brunssum in Neapelj ter Natovega združenega poveljstva kopenskih sil Izmir.

Sama zamisel tabora temelji na ideji vključevanja podčastnikov partnerskih vojsk v skupno načrtovanje nadaljnjega razvoja medsebojnega sodelovanja in izgradnje primerljivega podčastniškega zbora nacionalnih oboroženih sil. Udeleženci na taboru utrjujejo sodelovanje podčastniških zborov partnerstva, višajo raven znanja in vojaških veščin, izmenjujejo medsebojne izkušnje ter spodbujajo nadaljnji razvoj podčastniških zborov udeleženih vojsk. Med dejavnostmi tabora so se tudi letos prepletali voditeljstvo, zimsko vojaško gorništvo in bojevanje v gorah. V prvem delu tabora so se udeleženci seznanili z zgodovinsko, s kulturno in z vojaško dediščino Republike Slovenije, nadaljevali s predstavitvami podčastniških zborov svojih vojsk, kar s predavanji na najvišji ravni nadgradijo še gostujoči predavatelji. Tabor bodo sklenili s tekmovanjem v vojaških veščinah zimskega bojevanja v gorah.

Fotografije: poddesetnik Damjan Vodenik

Video posnetki (youtubeMORS): Brane Petrovič

- Natov mednarodni zimski tabor podčastnikov zavezništva in partnerskih vojsk

- Višji praporščak Danijel Kovač
glavni podčastnik Slovenske vojske

- Praporščak Iztok Racman
glavni podčastnik 132. gorski polk