Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.05.2012

Natov festival 2012 v Norfolku

V zadnjih dneh aprila so potekale sklepne prireditve letošnjega Natovega festivala v Norfolku. V okviru festivala, tokrat že devetinpetdesetega, je bila izvedenih vrsta družabnih, kulturnih in izobraževalnih dogodkov, s katerimi želi mesto Norfolk svojim prebivalcem približati kulture držav Nata ter razširiti vedenje o organizaciji, ki povezuje države na obeh straneh Atlantika.

Vrhunec festivala se je začel v petek, 27. aprila, s slovesnim dvigom zastav držav članic zavezništva, tokrat pred dvorano Scope v središču Norfolka. Dvigu zastave je sledil nastop vojaških orkestrov Virginia International Tatoo 2012, katerega so se poleg lokalnih orkestrov in orkestrov vseh zvrsti ameriških oboroženih sil udeležili tudi vojaški orkestri iz Albanije, Avstralije, Belgije, Kanade, Nove Zelandije in Velike Britanije, vse države Nata pa so sodelovale z zastavonošami. Festival se je v soboto, 28. aprila, nadaljeval s t. i. parado narodov – članice so se predstavile v povorki in na NATOFestu.

Pripadniki Slovenske vojske v Norfolku so skupaj z družinskimi člani letos za parado pripravili platformo s stiliziranim ljubljanskim zmajem – simbolom glavnega mesta, Triglavom in motivom Bleda. Na paradi je sodeloval tudi dijak Jonleemar Redford iz lokalne skupnosti, ki je ob pomoči podpolkovnika Slavka Harca iz Poveljstva za transformacijo zastopal Slovenijo na dogodku Annual Nato Challenge v vlogi slovenskega ambasadorja na zasedanju Severnoatlanstkega sveta.

Dogodka v Norfolku so se po enoletnem premoru udeležili tudi Slovenci iz Clevelanda, ki so s slovensko pesmijo dopolnili predstavitev na platformi, pozneje pa na NATOFestu izvedli tudi samostojno točko. 

Nastop vojaških orkestrov - »Virginia International Tattoo 2012«

Slovesni dvig zastav članic Nata pred dvorano Scope v Norfolku

Slovenska ekipa …

na Paradi narodov

Slovenski ansambel iz Clevelanda med samostojno točko