Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.06.2012

Namestnik načelnika Generalštaba SV na konferenci regionalne pobude SEDM

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) brigadir dr. Andrej Osterman se v dneh od 26. do 28. junija v Sofiji udeležuje srečanja na ravni namestnikov načelnikov generalštabov držav članic regionalne pobude SEDM (South-Eastern Europe Defense Ministerial). Brigadir dr. Osterman je predstavil nacionalni pogled na nadaljnji razvoj pobude SEDM in večnacionalne brigade (Southeastern European Brigade – SEEBRIG), v okviru obiska v Bolgariji pa bo imel tudi govor na temo racionalizacije regionalnega obrambnega sodelovanja na jugovzhodu Evrope ter na Zahodnem Balkanu.
Pobuda SEDM je nastala leta 1996 z namenom krepitve miru, varnosti, stabilnosti, utrjevanja zaupanja in hitrejšega vključevanja držav Jugovzhodne Evrope v evro-atlantske integracije. V pobudi sodeluje štirinajst držav: Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Grčija, Hrvaška, Italija, Makedonija, Romunija, Slovenija, Srbija, Turčija, Ukrajina in ZDA, opazovalki pa sta Moldavija in Gruzija. Po rotacijskem vrstnem redu je julija 2011 predsedovanje SEDM od Bolgarije za dve leti prevzela Italija.
Slovenija se je v regionalno pobudo SEDM (v začetku se je imenovala Sofijski proces) kot polnopravna članica aktivno vključila na drugem zasedanju 3. oktobra 1997 v Sofiji. V vojaškem delu, ki vključuje večnacionalno enoto SEEBRIG, ima naša država status opazovalke. Slovenija največ sodeluje v delovni skupini SEESIM (South East Europe Simulation Network) ter v delovni skupini za boj proti širjenju orožja za množično uničevanje, nadzor meja in boj proti terorizmu.