Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.10.2011

Naloge v silah ISAF v Afganistanu prevzel novi kontingent Slovenske vojske

V soboto, 15. oktobra, je v vojaški bazi Camp Stone v Heratu potekala slovesnost ob primopredaji dolžnosti in nalog med kontingentoma Slovenske vojske v silah ISAF, ki deluje v okviru Natove operacije v Afganistanu.

Dosedanji poveljnik 15. kontingenta polkovnik Dobran Božič je dolžnost predal poveljniku 16. kontingenta polkovniku Robertu Glavašu. Primopredaje se je udeležil tudi poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Dragan Bavčar.

Polkovnik Božič se je v svojem nagovoru pripadnikom 15. kontingenta zahvalil za njihov prispevek pri delovanju kontingenta v obliki strokovnega in profesionalnega pristopa k izvajanju nalog ter zaželel pripadnikom 16. kontingenta uspešno nadaljevanje pri opravljanju nalog. V okviru krajše slovesnosti je polkovnik Božič italijanskemu kolegu polkovniku Levatu podelil medaljo Slovenske vojske za mednarodno sodelovanje, oba pa sta s strani namestnika poveljnika regionalnega poveljstva Zahod polkovnika Christopherja Cavolija prejela Natovo medaljo za sodelovanje v operaciji ISAF.

16. kontingent šteje 87 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, v kontingent pa je vključenih tudi 12 pripadnikov nacionalne garde Kolorada, ki delujejo v skupini za mentoriranje in enoti za bojno podporo. Naloge kontingenta ostajajo nespremenjene. Glavnina pripadnikov bo delovala v Bala Boluku, kjer bodo usposabljali bataljon afganistanske nacionalne armade, ostali pripadniki pa bodo delovali v različnih poveljstvih v Kabulu, Heratu, Shindandu in mestu Farah. Povratek 15. kontingenta nazaj v Slovenijo je načrtovan v začetku prihodnjega tedna.