Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.05.2012

Nadaljuje se skupno usposabljanje helikopterskih posadk v visokogorju Lord Mountain 2012

Tudi v tem tednu se na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku nadaljuje skupno usposabljanje slovenskih in madžarskih helikopterskih posadk Lord Mountain 2012, ki poteka že deveto leto v okviru načrta bilateralnih aktivnosti med oboroženimi silami Republike Madžarske in Republike Slovenije.

Namen skupnega usposabljanja, ki ga posadke izvajajo med 14. in 25. majem letos na področju Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Škofjeloškega hribovja in širše okolice, je urjenje v letenju ter postopkih izvenletaliških pristankov v visokogorju. Letenje poteka oba tedna glede na vremenske razmere, predvidoma od ponedeljka do petka v dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah, predvidoma do pet ur dnevno.

Posebnosti letenja v takšnem okolju od posadk zahteva dodatna znanja in izkušnje, ki pa jih madžarske posadke v pretežno ravninski Madžarski ne morejo pridobiti. Poleg tega so slovenske helikopterske posadke v svetu izredno cenjene ravno zaradi obilice izkušenj pri letenju v visokogorskem okolju in tako že vrsto let uspešno usposabljajo tudi pripadnike tujih letalskih sil.

Na letošnjem usposabljanju sodeluje preko 20 pripadnikov madžarske 86. helikopterske baze iz Szolnoka s helikopterjem MI-17 in 10 pripadnikov 15. helikopterskega bataljona s helikopterjem bell 412.

Foto: Bruno Toič, MORS