Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.04.2016

Načrtovanje mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016

Od ponedeljka, 4., do petka, 8. aprila, so pripadniki Slovenske vojske sodelovali na glavni načrtovalni konferenci za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016 (angl. Immediate Response 2016) v Karlovcu, Hrvaška. Slovenija namreč že tretje leto zapored skupaj s Hrvaško gosti to regionalno vajo pod vodstvom Poveljstva vojaških sil ZDA za Evropo (European Command – EUCOM). Nosilna enota osrednje in hkrati največje vaje Slovenske vojske je 72. brigada, ki je odgovorna tudi za izvedbo načrtovalnih in spremljevalnih aktivnosti. Mednarodna vojaška vaja, na kateri bo sodelovalo deset vojsk, bo potekala med 9. in 22. septembrom na območjih Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta v Sloveniji ter na območju Slunja na Hrvaškem.

Načrtovanje mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 se je začelo decembra 2015 s konferenco za razvoj koncepta v Vojašnici generala Maistra v Mariboru z namenom uskladitve koncepta med predstavniki Slovenske vojske, EUCOM in Oboroženih sil Republike Hrvaške. Januarja 2016 se je v Mariboru načrtovanje nadaljevalo z začetno načrtovalno konferenco, kjer so udeleženci konference uskladili nadaljnje procese načrtovanja, organizacije in izvedbe vaje ter potrdili njen potek, cilje usposabljanja, strukturo vodstva vaje in razvoj koncepta logistične podpore.

Po koncu glavne načrtovalne konference med 11. in 15. aprilom v Karlovcu na Hrvaškem poteka priprava Ukaza za delovanje, kjer prav tako sodelujejo pripadniki Slovenske vojske, junija letos pa bo v Vojašnici generala Maistra potekala zaključna načrtovalna konferenca, na kateri bodo sodelujoči potrdili cilje in potek mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 (angl. Immediate response 2016).

Fotografije: arhiv 72. brigade Slovenske vojske

Pripadniki Slovenske vojske sodelovali na glavni načrtovalni konferenci v Karlovcu (Hrvaška) …

… za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016.

Usklajevanje procesov načrtovanja, organizacije in izvedbe vaje …

… ter ciljev usposabljanja in razvoj koncepta logistične podpore.