Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.04.2014

Načelnik Združenega štaba vojske Bosne in Hercegovine generalmajor Anto Jeleč na obisku v Slovenski vojski

Na povabilo načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Dobrana Božiča je v četrtek, 24. aprila, na dvodnevni obisk v Slovensko vojsko prispel načelnik Združenega štaba vojske Bosne in Hercegovine generalmajor Anto Jeleč. Ob tej priložnosti sta se načelnika pogovarjala o dosedanjem in prihodnjem dvostranskem sodelovanju med vojskama, s poudarkom na skupnih usposabljanjih in vajah.


Generalmajor Božič je predstavil aktualni trenutek in perspektivo razvoja Slovenske vojske ter njeno sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah. Generalmajorja Jeleča so zanimale predvsem naše izkušnje iz reorganizacije Slovenske vojske in status posameznih kategorij pripadnikov, razvoj pehotnih zmogljivosti ter modularni pristop k oblikovanju bojnih skupin. Ob koncu pogovora so pripadniki Bosne in Hercegovine izrazili zadovoljstvo nad prispevkom pripadnikov Slovenske vojske v EUFOR k dvigu usposobljenosti pripadnikov oboroženih sil Bosne in Hercegovine. Načelnika sta izrazila zadovoljstvo nad doseženo ravnjo med obema vojskama in nad vsebino programa dvostranskega sodelovanja.


Jutri si bosta načelnika na Osrednjem vadbišču Slovenske vojske Postojna ogledala mednarodno vojaško vajo Rock Proof 2, kjer so do 10. maja na skupnem usposabljanju pripadniki 1. brigade Slovenske vojske in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil Združenih držav Amerike ter potekala na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije. V nadaljevanju jutrišnjega dne si bosta načelnika ogledala tudi Vojašnico Barona Andreja Čehovina v Postojni, kjer bo potekal tudi dan odprtih vrat vojašnice.


Načelnika Združenega štaba vojske Bosne in Hercegovine generalmajorja Anta Jeleča je ob tej priložnosti sprejel tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Zoran Klemenčič. V prijateljskem in sproščenem vzdušju sta največ pozornosti namenila pomenu prenosa slovenskih izkušenj v procesu preoblikovanja oboroženih sil Bosne in Hercegovine, sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah ter prihodnjih načrtih in izzivih, vključno z izpolnjevanjem pogojev, da se Bosni in Hercegovini na poti v Severnoatlantsko zavezništvo podeli Akcijski načrt za članstvo (Membership Action Plan), po možnosti že na prihodnjem vrhu Nata, ki bo septembra v Walesu. Spregovorila sta še o procesu uničevanja viškov oborožitve in streliva v Bosni in Hercegovini, krčenju obrambnih izdatkov ter regionalnih obrambnih in varnostih pobudah, vključno z možnimi oblikami sodelovanja Bosne in Hercegovine v Večnacionalnem centru oziroma Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje na Bohinjski Beli. 

Fotografije: desetnik Boštjan Pogorevc, Kabinet načelnika GŠSV in Vekoslav Rajh, MORS