Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.01.2015

Načelnik na zasedanju Vojaškega odbora Nata

Med 21. in 22. januarjem se načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman udeležuje zasedanja Vojaškega odbora Nata v formatu načelnikov generalštabov na sedežu Nata v Bruslju. Dvodnevno zasedanje vodi predsedujoči Vojaškega odbora Nata general Knud Bartels. General Bartels je na prvem letošnjem zasedanju Vojaškega odbora pozdravil strateška poveljnika in vse načelnike generalštabov, še zlasti pa tri načelnike generalštabov, ki se tovrstnega srečanja udeležujejo prvič, med drugim tudi generalmajorja Ostermana.
Prvi dan zasedanja so se načelniki seznanili z geopolitično situacijo ob vzhodnem in južnem robu Zavezništva in s predstavniki partnerskih držav Mediteranskega dialoga razpravljali o varnosti v regiji ter izmenjali mnenja glede krepitve vojaškega sodelovanja.


Posebej so se sestali načelniki generalštabov držav, ki sodelujejo v operaciji Resolute Support. Seznanili so se s statusom operacije in ocenili njene rezultate. V luči priprav na srečanje ministrov za obrambo držav Nata, ki bo prihodnji mesec, so razpravljali tudi o odločitvah, sprejetih na septembrskem vrhu Nata v Walesu.


Drugi dan srečanja so se načelniki generalštabov seznanili z varnostno situacijo v Ukrajini in njeni okolici ter ocenili krepitev vojaško-vojaškega sodelovanja, zaključili pa z razpravo o strateškem vojaškem načrtovanju in smernicah za prihodnje leto.


Na dvodnevnem srečanju so načelniki generalštabov držav članic Nata oblikovali nasvet in ključna sporočila za Severnoatlantski svet ter navodila in smernice za delovanje obeh strateških poveljstev.