Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.11.2014

Načelnik Generalštaba Vojske Črne gore admiral Dragan Samardžić na obisku v Slovenski vojski

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman danes, 4., in jutri, 5. novembra, na rednem letnem srečanju gosti načelnika Generalštaba Vojske Črne gore admirala Dragana Samardžića. Glavne teme pogovorov so sodelovanje med obema vojskama, izzivi delovanja vojsk v težkih finančnih razmerah in izkušnje s poti vstopanja v zavezništvo, gost pa se je seznanil tudi z ustanavljajočim se Natovim centrom odličnosti za gorsko bojevanje.

Admirala Dragana Samardžića je na krajši vljudnostni pogovor sprejel tudi minister za obrambo Janko Veber. Z zadovoljstvom sta ugotovila, da je dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju izredno intenzivno in uspešno, letne programe dvostranskega sodelovanja pa odlikuje visoka stopnja realizacije. Posebej sta izpostavila področje podvodnega razminiranja ter skupna vojaška usposabljanja in vaje. Uspešno sodelovanje, tudi na področju zaščite in reševanja, poteka v različnih regionalnih okvirih (predvsem Jadranske listine A-5). Pogovarjala sta se tudi o pričakovanih nadaljnjih korakih na poti Črne gore k polnopravnemu članstvu v zavezništvu, pri čemer bo Republika Slovenija svoji tesni prijateljici in partnerici tudi v prihodnje nudila najširšo pomoč in podporo. Ob koncu pogovora sta se strinjala, da je z vidika kolektivne varnosti vse pogosteje prezrt pomen nacionalne obrambe, predvsem v smislu podpore in povezovanja z lastnimi državljani.

Zadnji dan obiska se bo admiral Samardžič srečal še s predsednikom Republike Slovenije in vrhovnim poveljnikom obrambnih sil Borutom Pahorjem ter člani parlamentarnega Odbora za obrambo.

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Carmen Kos, GŠSV

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Bruno Toič, MORS

Fotografija: Vekoslav Rajh, MORS

Fotografija: Vekoslav Rajh, MORS