Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.07.2016

Načelnik generalštaba v Avstriji na posvetu regionalnega obrambnega sodelovanja – DECI in na dvostranskem srečanju z načelnikom Obrambnega štaba Republike Avstrije

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se je z delegacijo udeležil zasedanja Iniciative o regionalnem obrambnem sodelovanju (DECI – Defence Cooperation Initiative), ki je potekalo 27. in 28. junija v Salzburgu.

Cilji večstranskega obrambnega sodelovanja DECI oziroma združevanja in razvoja zmogljivosti s partnerji so regionalni pristop v okviru koncepta pametne obrambe, usmerjenost k razvoju potrebnih zmogljivosti, stroškovna učinkovitost in uporabnost v operacijah ter ključno sodelovanje in dopolnjevanje EU in Nata. V iniciativo DECI so poleg Slovenije vključene Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska, letos je na povabilo pristopila še Albanija. Podpis skupne izjave udeležencev je pokazatelj dobrega in tvornega sodelovanja DECI, katerega cilj je predvidevanje in skupni nastop pri zoperstavljanju varnostnim izzivom v regiji in širše. Naslednje zasedanje skupine za regionalno obrambno sodelovanje bo leta 2017 gostila Madžarska.

Po koncu zasedanja DECI je generalmajor dr. Andrej Osterman nadaljeval dvostransko srečanje z načelnikom Obrambnega štaba Republike Avstrije generalom Othmarjem Commendo. Avstrijci so predstavili potek transformacije oboroženih sil, operacije v podporo obvladovanja migrantske krize ter mednarodne operacije in misije avstrijske vojske.

Pogovori so se nadaljevali s pregledom bilateralnega sodelovanja med obema vojskama. Generalmajor dr. Osterman je ob koncu predstavil konkretne predloge sodelovanja, ki jih lahko ponudi Slovenska vojska, in sicer šola usmerjevalcev združenih ognjev, skupno usposabljanje obeh enot za specialno delovanje ter sodelovanje na področju vojaškega šolstva in zaščite in reševanja. Slovenski delegaciji se je na dvostranskem zasedanju pridružil tudi gostujoči ataše Republike Slovenije v Avstriji polkovnik Srečko Karba.