Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2014

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske se udeležuje zasedanja Vojaškega odbora Nata v Litvi

Med 19. in 21. septembrom se načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič udeležuje zasedanja Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov v Vilniusu v Litvi, ki ga gosti načelnik generalštaba litvanskih oboroženih sil generalmajor Jonas Vytautas Žukas. To je prvo zasedanje v formatu načelnikov generalštabov od zadnjega vrha Nata v Walesu in drugo zasedanje načelnikov generalštabov v Vilniusu, kjer so se nazadnje načelniki generalštabov sestali septembra 2004.

Udeleženci zasedanja bodo tokrat razpravljali o regionalni varnosti in z njo povezanih izzivih, o Natovi misiji v Afganistanu in drugih Natovih operacijah ter o prihodnji misiji Resolute Support. Načelniki generalštabov bodo razpravljali tudi o smernicah in navodilih za voditelje držav in vlad, sprejetih na nedavnem vrhu Nata v Walesu, v povezavi z akcijskim načrtom pripravljenosti (angl. Readiness Action Plan) in projektom izjemno hitrih odzivnih sil (Spearhead Force). Na koncu zasedanja bodo izvolili novega predsedujočega Vojaškemu odboru.

Zasedanje Vojaškega odbora vodi general Knud Bartels, trenutno predsedujoči Vojaškemu odboru Nata, ob njem pa sedita še general Philip Breedlove (vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo) in general Jean-Paul Paloméros (vrhovni poveljnik zavezniških sil za transformacijo).

Vojaški odbor Nata se v formatu načelnikov generalštabov sestaja dvakrat na leto na sedežu Nata v Bruslju in enkrat na leto v eni izmed zavezniških držav. Na zasedanjih načelniki generalštabov razpravljajo o Natovih operacijah in misijah ter Severnoatlantskemu svetu zagotavljajo s konsenzom oblikovan vojaški nasvet o tem, kako se najbolje spoprijemati z globalnimi varnostnimi izzivi. Pri vsakodnevnem delu Vojaškega odbora na sedežu Nata v Bruslju sicer načelnike generalštabov zastopajo nacionalni vojaški predstavniki.