Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2013

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske se je v okviru obiska v ZDA srečal z načelnikom združenega generalštaba ameriške vojske

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič se skupaj z ministrom za obrambo Romanom Jakičem mudi na delovnem ministru v ZDA. Danes in v sredo, 29. maja, se bosta v Koloradu udeležila slovesnosti ob 20-letnici sodelovanja med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada ter slovesnosti ob koncu šolanja kadetov generacije 2013 na Letalski akademiji ameriške vojske (US Air Force Academy) v Colorado Springsu, med katerimi je tudi slovenski kadet Marko Podplatnik. V okviru obiska se bosta minister in načelnik srečala tudi z gostiteljem, poveljnikom Nacionalne garde Kolorada generalmajorjem Michaelom Edwardsom, predvidoma pa ju bo sprejel tudi namestnik guvernerja Kolorada Joseph Garcia.

Pred tem se je načelnik v okviru svojih aktivnosti srečal s predstavniki Slovenske vojske in veleposlaništva v ZDA. Obiskal je tudi Pentagon, kjer se je srečal z načelnikom združenega generalštaba ameriške vojske generalom Martinom Dempseyjem. Ob tej priložnosti sta načelnika spregovorila o stabilnosti v regiji in pomembni vlogi Slovenije v njej, o nadaljnjem sodelovanju med vojskama v okviru zavezništva, o delovanju v okviru mednarodnih operacij in misij ter o podpori ameriške vojske pri nadaljnjem razvoju Slovenske vojske. Prav tako se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske udeležil slovesnosti ob podelitvi diplom United States Military Academy (West Point) generacije 2013, ki jo je prejel slovenski kadet Gregor Lisjak.

Sodelovanje Slovenske vojske z Nacionalno gardo Kolorada letos zaokrožuje jubilejno dvajseto leto. Temelji na trdnih temeljih in dolgi skupni prehojeni poti. Začetki sodelovanja segajo v leto 1993, ko se je ameriški kongres na priporočilo ameriške vlade odločil, da vzpostavi z novimi demokratično izvoljenimi vladami v Evropi posebno dvostransko obliko sodelovanja, imenovano vojska – vojski. Takrat je ameriška vlada dodelila zvezni državi Kolorado, njenemu glavnemu mestu Denver in Nacionalni gardi Kolorada nalogo, da vzpostavi projektno sodelovanje z oboroženimi silami Republike Slovenije. Danes imamo dobro vzpostavljene številne povezave med obema vojskama, usposabljanja in izmenjave izkušenj med enotami in poveljstvi doma in v tujini. Sodelovanje uspešno nadgrajujemo v operacijah kriznega odzivanja v silah Isaf v Afganistanu in v silah Kfor na Kosovu, na kar smo posebno ponosni.