Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.09.2011

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske se je udeležil konference Vojaškega odbora Nata

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner se je v soboto, 17., in nedeljo, 18. septembra, v španski Sevilli udeležil konference Vojaškega odbora Nata. Tokratno konferenco je gostil načelnik Generalštaba oboroženih sil Španije general Julio Rodríguez, prisotna sta bila poveljnik Zavezniških sil za Evropo (SACEUR) admiral James G. Stavridis in vrhovni poveljnik Zavezniških sil za preoblikovanje (Supreme Allied Commander Transformation – SACT) general Stéphane Abrial, kot gost pa se je Vojaškemu odboru pridružil načelnik generalštaba oboroženih sil pakistanske vojske general Ashfaq Parvez Kayani.

Osrednje teme tokratne konference so bile pregled Natovih operacij (s poudarkom na operaciji ISAF v Afganistanu in izkušnjah iz operacije Unified Protector v Libiji), strateški pomen »arabske pomladi« in njenega vpliva na varnostno okolje Nata, aktualni transformacijski in operativni izzivi ter vpliv pridobljenih operativnih izkušenj na vzpostavljanje in delovanje nove poveljniške strukture Nata.

Poveljnik sil ISAF (COMISAF) general John Allen je sodelujočim predstavil trenutni potek operacije v Afganistanu, vrhovni poveljnik Zavezniških sil za Evropo pa je podrobneje spregovoril o procesu tranzicije in vlogi zavezništva po letu 2014.

General Kayani je predstavil operacije pakistanske vojske v Afganistanu ter pakistanski pogled na razmere v regiji. V nadaljevanju konference je general Abrial predstavil trenutni potek aktivnosti na področju iniciative Smart Defence, katere namen je z uporabo večnacionalnih in inovativnih pristopov v največji možni meri povečati učinke izgradnje nacionalnih in zavezniških zmogljivosti.

V sklepnem delu konference so načelniki generalštabov pregledali najnovejše izkušnje, pridobljene v operacijah zavezništva, s poudarkom na izkušnjah iz operacije Unified Protector v Libiji, ter vpliv teh na delovanje zavezništva in vzpostavljanje nove poveljniške strukture Nata.

V okviru konference Vojaškega odbora so prisotni načelniki generalštabov izvolili novega predsedujočega Vojaškemu odboru Nata, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner pa je konferenco izkoristil tudi za bilateralna srečanja z načelniki generalštabov Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Litve ter srečanje z načelnikoma generalštabov Albanije in Turčije, ki sta se zasedanja udeležila prvič.