Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.09.2016

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske se je udeležil konference vojaškega odbora Nata v Splitu

Med petkom, 16., in nedeljo, 18. septembra 2016, je v Splitu potekala redna letna konferenca Vojaškega odbora Nata, katere se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman z delegacijo.
Na konferenci so načelniki generalštabov vojsk držav udeleženk razpravljali o aktualnih temah, ki izhajajo iz zavez in usmeritev, sprejetih na zasedanju predsednikov držav in vlad na vrhu Nata v Varšavi julija 2016.

Poleg pregleda izhajajočih nalog iz varšavskega zasedanja so bile težiščne teme: vojaška prilagoditev in z njo povezan usklajen pristop delovanja (Coherence), funkcionalna ocena poveljniške strukture Nata (Nato Command Structute & Nato Force Structure – NCS & NFS) ter pregled Natovih operacij s težiščem na aktivnostih v Afganistanu in Iraku.

V času konference se je načelnik generalštaba udeležil pogovorov, ki jih je organiziral načelnik oboroženih sil Kanade na temo skupnega nastopa držav članic Nata v Latviji pod okriljem Kanade ter dvostranskih pogovorov z načelnikoma oboroženih sil Republike Italije in Slovaške. V imenu Ministrstva za obrambo je podpisal Pismo o nameri med obrambnimi ministrstvi Republike Slovenije, Republike Hrvaške, Madžarske in Bolgarije o oblikovanju rešitve za večnacionalno usposabljanje letalskih posadk za podporo specialnega delovanja.

Načelnika Generalštaba Slovenske vojske je v času konference in na vseh pogovorih spremljal tudi brigadir David Humar, poveljnik MSSVT in vojaški predstavnik pri Natu in EU (MILREP).