Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.11.2014

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske se je udeležil konference načelnikov generalštabov EU

V sredo, 12., in četrtek, 13. novembra, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman udeležil rednega letnega zasedanja načelnikov generalštabov EU EUMC Meeting at the Level of Chods, ki je potekalo v prostorih Sveta EU v Bruslju v Belgiji.

Osrednja tema sredinega zasedanja je bil celoviti pristop EU ter tranzicijske strategije operacij in misij v okviru Skupne varnostne in obrambne politike (SVOP). Tranzicijo zaznamuje faza postopnega zmanjševanja prisotnosti sil oziroma izgradnja instrumenta kriznega upravljanja, ki bi dolgoročno omogočal ustrezno vzpostavitev in funkcioniranje državnih institucij na kriznih območjih, predvsem na Afriškem rogu, Sahelu in Srednjeafriški republiki. Načelnike je nagovorila tudi Visoka predstavnica EU Federica Mogherini.

Uvodna tema četrtkovega dela zasedanja se je nanašala na sodelovanje s partnerskimi državami in organizacijami na vojaškem področju v okviru SVOP s ciljem okrepljenega sodelovanja. Gost je bil srbski načelnik generalštaba.

V povezavi z Zahodnim Balkanom je bil poudarek na politični situaciji v regiji in operaciji Althea v Bosni in Hercegovini, ki še vedno igra pomembno vlogo pri zagotavljanju varnega okolja in prispeva k celovitemu pristopu EU.

Med ostalimi pomembnejšimi temami konference velja omeniti aktivnosti, vezane na izboljšanje načrtovanja in izvajanja operacij in misij EU, projekt Single European Sky oziroma Enotno evropsko nebo, pomorsko varnostno strategijo EU in njen akcijski načrt, politiko EU za sistematično in dolgoročno obrambno sodelovanje ter razvoj zmogljivosti.

Ob koncu so izvolili naslednjega predsedujočega vojaškemu odboru EU.

Načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana sta sprejela tudi slovenski veleposlanik, stalni predstavnik Republike Slovenije pri EU Rado Genorio, in za njim še veleposlanik Republike Slovenije v Belgiji in veleposlanik v politično-varnostnem odboru EU Matjaž Šinkovec.