Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.07.2012

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske obiskal črnogorskega kolega

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič danes, 19. julija, končuje dvodnevni delovni obisk v Črni gori. Gostitelj, načelnik Generalštaba Vojske Črne gore viceadmiral Dragan Samardžić, mu je v okviru dvostranskega obiska predstavil strukturo in razvoj črnogorske vojske ter ga ob tej priložnosti podrobneje seznanil s procesom približevanja Črne gore Natu.

Brigadir Božič je ob tem poudaril, da je Republika Slovenija – in s tem Slovenska vojska – močna zagovornica Črne gore na področju evro-atlantskih integracij, nudi pa ji tudi vso potrebno pomoč in podporo, vključno z naučenimi lekcijami iz lastnih izkušenj. Brigadir Božič je črnogorskemu kolegu podal izkušnje Slovenske vojske v procesu približevanja Natu in integracije v Nato ter pristopa k Evropski uniji, govorila pa sta tudi o dosedanjem sodelovanju med državama na obrambnem in varnostnem področju ter o trenutnih aktivnostih in nadaljnjem sodelovanju.

Najintenzivnejše sodelovanje slovenske vojske s črnogorsko poteka predvsem na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja (v Večnacionalnem centru za gorsko usposabljanje, Šoli za tuje jezike in Poveljniško-štabni šoli), standardizacije in kodifikacije, jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe, obveščevalne dejavnosti, obrambnih inšpekcij, obrambnega in kadrovskega načrtovanja, opremljanja, logistike in obrambnega proračuna, pogosti pa so tudi stiki med helikopterskimi in pomorskimi enotami.