Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.01.2011

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na zasedanju Vojaškega odbora Nata

Včeraj, 26., in danes, 27. januarja, je v Bruslju potekalo zasedanje Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov, udeležil pa se ga je tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Na včerajšnjem delu zasedanja so načelniki govorili o novem strateškem konceptu, ki je v fazi pregleda vojaških implikacij, ob tem pa so izmenjali poglede na vojaške zadeve, ki naj bi jih vključevale politične usmeritve, in stališča o razvoju vojaških zmogljivosti ter zadevah, ki bi lahko podprle dolgoročna prizadevanja Nata. Na področju reform so načelniki izrazili zaskrbljenost zaradi težav, povezanih z zagotavljanjem vojaških zmogljivosti v obdobju omejenih finančnih virov.

V okviru srečanj s partnerskimi državami so spregovorili o implikacijah novega strateškega koncepta tako za Natove članice kot partnerske države, članice Evro-atlantskega partnerskega sveta, Mediteranskega dialoga in Istanbulske iniciative, poleg tega so poskušali določiti priložnosti za nadaljnje praktično in poglobljeno sodelovanje.

Načelniki so govorili tudi o mednarodni operaciji sil Kfor na Kosovu in dosedanje zmanjševanje sil ocenili kot uspešno, trenutne varnostne razmere pa kot pozitiven kazalnik za Kosovo in celotno regijo. Ob tem so poudarili, da naj bi nadaljnja dinamika zmanjševanja sil temeljila predvsem na razmerah in dejavnikih na terenu.

Vseh 29 načelnikov je v okviru zasedanja potrdilo delovni načrt sodelovanja z Rusijo za leto 2011, ki je dopolnjen z dvema področjema sodelovanja, in sicer ponovnim sodelovanjem na področju protiraketne obrambe ter z redno izmenjavo na akademskem področju.
V sklepnem delu zasedanja so se načelniki generalštabov z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom pogovarjali o poteku operacije sil Isaf v Afganistanu. Srečali so se z vrhovnim poveljnikom Zavezniških sil za operacije (Allied Command Operations – ACO) admiralom Jamesom Stavridisem in vrhovnim poveljnikom Zavezniških sil za transformacijo (Allied Command Transformation – ACT) generalom Stephanom Abrialem, prek videokonference pa je zasedanje spremljal tudi poveljnik sil Isaf (COMISAF) general David Petraeus.