Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.01.2013

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na zasedanju Vojaškega odbora Nata

V sredo, 16., in četrtek, 17. januarja, se načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič v Bruslju udeležuje zasedanja Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov.
Osrednja tema pogovorov zasedanja je bil pregled regionalnih perspektiv varnostnih razmer v regiji Mediteranskega dialoga, s poudarkom na nedovoljeni trgovini z orožjem v regiji, poleg tega pa so načelniki poskušali določiti priložnosti za nadaljnje praktično in poglobljeno sodelovanje ter možnosti podpore partnerskim državam.
V nadaljevanju zasedanja so se načelniki pogovarjali o Natovi operaciji v Afganistanu, o trenutnem stanju v silah Isaf, o koncu prenosa pristojnosti za varnost na afganistanske varnostne sile in o vlogi Nata po koncu tranzicije leta 2014.
Načelniki generalštabov so govorili tudi o trenutnem stanju v operaciji Kforja na Kosovu, predvsem na področju boja proti piratstvu, o vojaškem sodelovanju z Rusijo, o sodelovanju partnerskih držav pri gradnji zmogljivosti, izhajajočih iz varnostnih izzivov, in tudi o zagotavljanju vojaških zmogljivosti ter transformaciji Severnoatlantskega zavezništva.