Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.04.2012

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na zasedanjih Vojaškega odbora Evropske unije in Nata

Med 24. in 26. aprilom se načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič udeležuje spomladanskih zasedanj Vojaških odborov Evropske unije in Nata.

Osrednja tema zasedanja, ki ga je vodil general Håkan Syrén, so bili razvoj, združevanje in souporaba skupnih zmogljivosti (Pooling & Sharing) – iniciativa, katere glavni namen je izboljšati sodelovanje na področju skupnega razvoja, izgradnje in uporabe novih zmogljivosti v pogojih omejenih finančnih virov, načelniki pa so govorili tudi o mednarodnih operacijah in misijah pod vodstvom Evropske unije, s poudarkom na operacijah na Zahodnem Balkanu in v Afriki.

Na dvodnevnem rednem zasedanju Vojaškega odbora Nata (NATO ChoD Meeting) pa so bile tokratne teme namenjene partnerkam – Ukrajini in Rusiji. Poleg tega so načelniki pod vodstvom generala Knuda Bartelsa govorili o operaciji sil ISAF v Afganistanu ter drugih vodenih operacijah Nata.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič je zasedanja izkoristil tudi za bilateralna srečanja z načelniki generalštabov posameznih držav članic zavezništva.

Foto: NATO