Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.01.2016

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na konferenci Vojaškega odbora Nata

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se je 21. januarja v Bruslju udeležil konference načelnikov obrambnih štabov Vojaškega odbora Nata. Težišče zasedanja je bilo na strateški razpravi o pomembnih varnostnih temah. Srečali so se tudi z generalnim sekretarjem Nata, razpravljali o aktualnih varnostnih razmerah s sedmimi partnerskimi državami Mediteranskega dialoga in sprejeli priporočila za prihodnjo podporo operaciji Resolute Support v Afganistanu.

Predsedujoči vojaškemu odboru general Petr Pavel je v uvodnem nagovoru spomnil, da se je zavezništvo v preteklem letu soočalo z izzivi, ki so se odražali v spreminjajočih se varnostnih razmerah. S tega vidika je bil sestanek načelnikov obrambnih štabov dobra priložnost, da ob začetku leta poenotijo stališča pred bližajočim se zasedanjem obrambnih ministrov in vrhom zavezništva v Varšavi.

Načelniki so potrdili vojaški nasvet Nata za prihodnje, pri čemer je ključnega pomena to, na kakšen način se bodo s pomočjo štirih strateških učinkov izvajale ključne naloge zavezništva. Vojaški nasvet, ki bo ena izmed vsebin prihodnjega zasedanja obrambnih ministrov, se opira na enotnost, zmogljivosti in odzivnost zavezništva ter osredotoča na ključne ukrepe, ki so potrebni za okrepitev Natovega koncepta kolektivne obrambe.

Fotografije: www.nato.int