Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.03.2015

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na konferenci Organizacije združenih narodov

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se danes, 27. marca, v New Yorku udeležuje konference načelnikov generalštabov držav članic Organizacije združenih narodov (OZN).

Po besedah generalnega sekretarja OZN Bana Ki-moona, ki je z nagovorom uradno odprl konferenco, je to zgodovinski dogodek, saj je v 70. letih obstoja OZN to prva konferenca vojaških poveljnikov držav, ki v mirovne operacije po vsem svetu prispevajo vojake, tehniko ali denarna sredstva. Vojaki so le majhen, vendar zelo pomemben del mirovnih operacij OZN, saj so glede na svojo hitro odzivnost vedno med prvimi na novih kriznih žariščih. V današnjem globalnem svetu so se mirovne operacije spremenile iz prvotnih zgolj opazovalnih misij v 50. letih prejšnjega stoletja do današnjih kompleksnih in tehnično zahtevnih misij, ki so najmočnejše orodje mednarodne skupnosti kot odgovor na krize v svetu.
Osrednje sporočilo konference sta bila vedno večji prispevek vojakov na mirovnih misijah in pomen ohranjanja miru s 16 misijami po svetu z zelo kompleksnim mandatom, vključno z zaščito civilistov v zelo težkih razmerah.

Konference se je udeležilo 108 načelnikov generalštabov s spremljevalci. Načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Andreja Ostermana je na konferenci spremljal vojaški predstavnik Republike Slovenije pri stalni misiji Združenih narodov v New Yorku generalmajor Dobran Božič.
Trenutno pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na dveh misijah, ki potekata pod okriljem OZN, in sicer na misijah Untso in Unifil na Bližnjem vzhodu. Na misijah OZN Slovenska vojska sodeluje od leta 1997, do danes pa je v okviru OZN delovalo skoraj 500 pripadnikov Slovenske vojske.

Foto: Rajko Likar, SV in UN Photo/Eskinder Debebe

Pregled mednarodnih vojaških operacij in misij OZN, v katerih je sodelovala Slovenska vojska