Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.06.2011

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske na 14. konferenci Jadranske listine

V torek, 28. junija, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner v nemškem Garmisch Pertenkirchnu na ravni načelnikov generalštabov udeležil 14. konference Jadranske listine (U. S. Adriatic Charter).
Poglavitne teme konference, ki jo je s pozdravnim govorom začel njen gostitelj, generalpodpolkovnik John D. Gardner, so bile: intenziviranje odnosov, predvsem na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter vaj v regiji Jugovzhodne Evrope, kontrola letenja ter nadzor zračnega prometa in integracija sistemov C4I. Načelniki generalštabov so konferenco sklenili z medsebojnimi pogovori o dvo- in večstranskem sodelovanju med državami, udeleženkami konference.

Jadranska listina je pobuda, v okviru katere njene članice poskušajo individualno in skupinsko intenzivirati reformna in druga prizadevanja, s katerimi bi povečale varnost, stabilnost in blaginjo celotnega območja Jugovzhodne Evrope. Za države tega območja je to forum za približevanje evroatlantskim integracijam in instrument za pridobivanje pomoči Združenih držav Amerike (ZDA). Pobuda je bila oblikovana po vzoru Baltske listine iz leta 1998, zamisel o ustanovitvi posebne jadranske pobude pa se je med najvišjimi političnimi predstavniki ZDA, Albanije, Hrvaške in Makedonije prvič pojavila na vrhu Nata v Pragi leta 2002. Ministri za zunanje zadeve teh držav so leta 2003 v Tirani podpisali Listino o partnerstvu na poti v evroatlantske integracije (Jadranska listina, A-3), leta 2008 pa sta se listini pridružili še Bosna in Hercegovina ter Črna gora (A-5).