Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2016

Načelnik generalštaba Slovenske vojske gostil srbskega kolega

Med 17. in 18. marcem je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman na uradnem obisku sprejel načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubišo Dikovića.

General Diković se je gostitelju zahvalil za pomoč Slovenske vojske Srbiji leta 2014, ko je slovenska helikopterska posadka evakuirala prebivalce s poplavljenih območij v Srbiji. Obenem se je za humanitarno pomoč, ki jo je Srbija dobila od Slovenije, zahvalil tudi Vladi RS.

Načelnika sta v pogovoru izpostavila odlično dvostransko sodelovanje med obema vojskama in se dogovorila, da bosta vojski tudi v prihodnje sodelovali pri izobraževanju in usposabljanju ter izmenjavi izkušenj, pri čemer je Vojska Srbije izrazila zanimanje za sodelovanje pri usposabljanju v gorskem svetu. Direktor Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje polkovnik Boštjan Blaznik je obiskovalcu predstavil center in možnosti sodelovanja srbske vojske.

Načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišo Dikovića je v četrtek, 17. marca, sprejela tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Srbski načelnik ji je prenesel pozdrave srbskega obrambnega ministra in se ji zahvalil za podporo pri sodelovanju na obrambnem področju med državama. Meni, da je sodelovanje dobro in precej intenzivno, saj je uresničenih kar 70 odstotkov programov dvostranskega sodelovanja, neuresničene pa pripisuje pomanjkanju denarja. V nadaljevanju sta se sogovornika pogovarjala o begunski oziroma migrantski krizi, s katero se spopadajo države ob balkanski poti, o ukrepih, ki so bili sprejeti za njeno reševanje, o Balkanskih zdravstvenih namenskih silah (BMTF) in zastopanosti žensk v oboroženih silah obeh držav.

V nadaljevanju je general Diković obiskal 1. brigado SV, sprejel ga je tudi Odbor za obrambo Državnega zbora RS.

Foto: Danijel Mlakar, OOJ GŠSV