Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.09.2013

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Božič se je v ZDA srečal s kolegi diplomanti Nacionalne obrambne univerze

Pretekli teden se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič udeležil četrtega seminarja in srečanja diplomantov Nacionalne obrambne univerze (National Defence University – NDU) v Washingtonu v ZDA. Na dogodku se diplomanti NDU z vsega sveta v nekdaj skupnem izobraževalnem okolju ponovno srečajo z nekdanjimi sošolci, fakulteto in njenim vodstvom ter v okviru seminarjev na temo aktualnih obrambno-varnostnih dogodkov nadaljujejo svoje vseživljenjsko izobraževanje. Prvo tovrstno srečanje in seminar diplomantov sta bila organizirana leta 2001.


Nacionalna obrambna univerza s sedežem v bazi Fort Lesley McNair v Washingtonu je visokošolska ustanova, ki se financira iz sredstev Ministrstva za obrambo ZDA, njeno poslanstvo pa je s pomočjo večdisciplinarnih izobraževalnih programov, raziskav, poklicnih izmenjav in terenskih aktivnosti pripraviti vojaške in civilne voditelje iz ZDA in drugih držav na reševanje nacionalnih in mednarodnih varnostnih izzivov. Mednarodni študentje v programih, ki jih organizira NDU, sodelujejo od leta 1985, trenutno pa je v bazi že 1500 diplomantov iz več kot 100 držav. Brigadir Božič je na Nacionalni obrambni univerzi diplomiral leta 2009.
Ob robu obiska v ZDA se je brigadir Božič na sedežu Ministrstva za obrambo ZDA v Pentagonu srečal tudi z načelnikom Urada Nacionalne garde ZDA generalom Frankom Grassom in poveljnikom Nacionalne garde Kolorada generalmajorjem Michaelom Edwardsom. Brigadir Božič je bil tudi gost veleposlanika RS v ZDA Boža Cerarja.

Foto: Flickr, NDU Audio Visual