Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.10.2013

Načelnik generalštaba romunskih oboroženih sil generalpodpolkovnik Stefan Dǎnilǎ na obisku v Slovenski vojski

Na povabilo načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Dobrana Božiča je danes, 16. oktobra, na dvodnevni obisk v Slovenijo prispel načelnik generalštaba romunskih oboroženih sil generalpodpolkovnik Stefan Dǎnilǎ. V prvih pogovorih sta načelnika govorila o aktualnih razmerah, s poudarkom na preoblikovanju Slovenske vojske, in o možnostih za okrepitev dvostranskega sodelovanja. Te se ponujajo predvsem na področju usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja ter mornariških, gorskih in specialnih enot, govorila pa sta tudi o možnostih izvedbe skupnih računalniško podprtih vaj.

Načelnika generalštaba romunskih oboroženih sil generalpodpolkovnika Stefana Dǎnilǎ je sprejel tudi minister za obrambo Roman Jakič. V pogovoru sta potrdila dobro sodelovanje med ministrstvoma in vojskama, ki pa se bo še poglobilo. Sogovornika sta se strinjala, da je stabilnost regije ključnega pomena za obe državi. Ob finančni krizi, ki klesti slovenski proračun, pa je minister Jakič dejal, da se trudimo ohranjati dobro in moderno opremljeno ter strokovno vojsko, kar je ključnega pomena za varnost vojakov.

Jutri, 17. oktobra, bo generalpodpolkovnik Dǎnilǎ obiskal tudi Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, kjer mu bodo pripadniki 1. brigade predstavili poslanstvo in naloge brigade, 132. gorskega polka in Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje, nato pa bo obiskal še sedež Enote za specialno delovanje, kjer se bo seznanil s poslanstvom in nalogami enote ter si ogledal dinamično predstavitev delovanja specialnih sil Slovenske vojske.

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV