Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.11.2014

Načelnik generalštaba prejel odlikovanje Mednarodnega sveta za vojaški šport

V sredo, 26. novembra, je generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, prejel odlikovanje Mednarodnega sveta za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) RED ZA ZASLUGE. Odlikovanje mu je predal minister za obrambo Janko Veber. V kulturnem programu so sodelovale pripadnice komorne zasedbe Orkestra Slovenske vojske. Slovenija je članica CISM od marca 1992; v obdobju po osamosvojitvi je bila to prva oblika mednarodnega sodelovanja na vojaškem področju in promocije Slovenske vojske v tujini.

Ob tej priložnosti je minister za obrambo Janko Veber poudaril, da je ponosen, da so Slovenska vojska in njeni pripadniki v športnem svetu močno prisotni, in to na številnih področjih. Za Slovensko vojsko in za ministrstvo je po besedah ministra pomembno, da smo prepoznani po odličnem delu tudi v mednarodnem okolju in doseženih rezultatih tudi na športnem področju, saj je to velika promocija za Slovenijo. »Ponosen sem, da vrhunski športniki in športnice, zaposleni v Slovenski vojski, dosegajo več kot odlične rezultate na civilnih in vojaških tekmovanjih najvišje ravni ter seveda na to, da je Slovenska vojska pomembna soorganizatorica največjih športnih prireditev v Sloveniji. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez aktivnega in prodornega dela visokih častnikov, ki delujete v organih CISM, in vodij posameznih športnih reprezentanc Slovenske vojske,« je še poudaril minister v nagovoru.

Generalmajor dr. Andrej Osterman je ob prejemu visokega mednarodnega priznanja dejal, da je bil CISM leta 1948 odločilen povezovalec nekdanjih sprtih strani, ki je vojakom omogočil, da so se prvič srečali, ne le na bojišču, ampak na športnem poligonu. »Imamo odlične športne rezultate, pa vendar smo skromni in se ne znamo pohvaliti. Pogosto si rečemo: 'Bili smo dobri, vendar na sadovih ne smemo spati.' V tovrstnih organizacijah je pomemben sleherni posameznik in šport je tisti prostor, v katerem niso pomembni čini in položaji. Zato gre na tem mestu in ob tej priložnosti zahvala vsem, s katerimi smo v teh letih skupaj sodelovali in promovirali našo državo. To je naše skupno odlikovanje.«

 

Obrazložitev odlikovanja:

Generalmajor dr. Osterman je športnik po srcu, ki že vso svojo vojaško kariero deluje tudi kot organizator in podpornik najpomembnejših športnih dogodkov v okviru in izven Slovenske vojske. Naj pri tem omenimo med drugim  Partizanske smučine v Cerknem, pokljuški patruljni tek na smučeh, Brajnikov memorial in Strelsko ligo Slovenske vojske. Prav tako je generalmajor dr. Osterman gornik in dolgoletni član Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Generalmajorju dr. Andreju Ostermanu se visoko odlikovanje podeljuje za večletno uspešno delo v okviru Nacionalne delegacije Republike Slovenije v CISM. S svojim aktivnim članstvom v tej organizaciji je vidno prispeval k uresničevanju njegovega mota »Prijateljstvo skozi šport«. Generalmajor dr. Andrej Osterman je bil aktiven član nacionalne delegacije od leta 2008, v letih 2012 in 2013 pa je nacionalno delegacijo tudi vodil.

Učinkovito je vodil največje projekte, ki jih je Slovenska vojska organizirala v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport: bil je predsednik organizacijskih odborov Evropskega vojaškega prvenstva CISM v judu, ki ga je Slovenija uspešno izvedla leta 2010 v Novem mestu, Svetovnega vojaškega prvenstva v smučanju dve leti kasneje, ki je sicer zaradi pomanjkanja snega odpadlo, ter podpredsednik organizacijskega odbora Svetovnega prvenstva v kolesarstvu leta 2008, prav tako v Novem mestu. Na vseh navedenih tekmovanjih so športniki Slovenske vojske dosegli odlične rezultate in prejeli številne medalje.

Prav tako je bil generalmajor dr. Osterman vodja delegacije Slovenske vojske na 2. zimskih svetovnih vojaških igrah leta 2013 v Franciji, kjer je Klemen Bečan osvojil naslov svetovnega vojaškega prvaka v športnem plezanju.

In ne nazadnje, ali kot prvo najpomembnejše, generalmajor je vedno znova dajal športni zgled sodelavkam in sodelavcem v čelni skupini množičnega teka vojska širom sveta vsako leto ob dnevu CISM.

Za vse navedeno se generalmajorju dr. Andreju Ostermanu podeli odlikovanje Mednarodnega sveta za vojaški šport - CISM »RED ZA ZASLUGE«, v priznanje njegove predanosti in zvestobe idejam Cisma.

Bruselj, oktober 2014, Predsednik Mednarodnega sveta za vojaški šport

Foto: Vekoslav Rajh, MORS