Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.05.2016

Načelnik generalštaba na srečanju vojaških odborov EU in Nata

V torek, 17., in sredo, 18. maja, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman udeležil rednega srečanja vojaških odborov Evropske unije in Nata v Bruslju.

Načelniki generalštabov vojsk EU so pod predsedstvom generala Kostarakosa razpravljali o globalni strategiji EU, pomorskih operacijah EUFOR Althea, EUNAVFOR Somalija in EUNAVFOR MED Sophia, misijah usposabljanja in svetovalnih misijah v Maliju in Somaliji, razmerah v Ukrajini ter sodelovanju med EU in Natom.

Vojaški odbor Nata v sestavi načelnikov generalštabov držav Nata se je sestal zadnjič pred julijskim vrhom v Varšavi. Govorili so o načrtu pripravljenosti, prihodnosti misije Odločna podpora, okrepljenem sodelovanju med partnerji ter sodelovanju z Gruzijo in Ukrajino. Kot je poudaril general Pavel, predsednik Vojaškega odbora Nata, je bil sestanek priložnost za oblikovanje najpomembnejšega vojaškega nasveta političnim voditeljem v aktualnem varnostnem okolju in ob izzivih, s katerimi se sooča Nato.

Fotografije: arhiv Nata in SV