Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.07.2017

Načelnik generalštaba na konferenci OZN

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se je med 6. in 8. julijem udeležil druge konference načelnikov generalštabov v zvezi z mednarodnimi operacijami in misijami (MOM) OZN, ki je potekala na sedežu OZN v New Yorku. Namen konference je bil poenotiti razumevanje strateškega in operativnega okolja MOM OZN, s poudarkom na spremembah, nastalih v zvezi s pobudami iz leta 2015, predlogih Sekretariata OZN za soočenje z izzivi v MOM OZN ter zagotavljanju podpore v prizadevanjih za izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti.

Izmenjava pogledov in idej glede prispevanja, urjenja, priprav in napotitev v MOM OZN je bila priložnost za krepitev odnosov med udeleženci, tj. sodelujočimi državami in prispevnicami v MOM OZN, ter priprava na vrh v zvezi z MOM OZN, ki bo na ravni ministrov za obrambo od 14. do 15. novembra v Vancouvru. 

Slovenija, ki letos zaznamuje 20-letnico delovanja v mednarodnih operacijah in misijah, se bo v operativne aktivnosti mednarodne skupnosti za vzpostavitev ter ohranitev mednarodnega miru in varnosti vključevala še naprej, tako v okviru OZN kot v okviru ostalih mednarodnih organizacij, ki delujejo skladno z načeli Ustanovne listine OZN. Republika Slovenija sodeluje s pripadniki Slovenske vojske v mirovnih misijah OZN UNIFIL in UNTSO.