Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2011

Načelnik generalštaba na delovnem obisku v Makedoniji

V torek, 27. septembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner končal dvodnevni delovni obisk pri načelniku Generalštaba Oboroženih sil Republike Makedonije generalmajorju Goranču Koteskem.

General Šteiner je z makedonskim kolegom govoril predvsem o bilateralnem vojaškem sodelovanju obeh vojska, izmenjala sta izkušnje, pridobljene na področju integracije v Nato ter izgradnje zmogljivosti, pogovarjala pa sta se tudi o transformaciji Oboroženih sil Republike Makedonije ter prispevku obeh vojska v mednarodne operacije in misije.

Drugi dan obiska v Makedoniji je general Šteiner skupaj z generalom Koteskim del časa namenil ogledu aktivnosti, ki so jih v okviru vaje Challenge 2011 na strelišču Petrovac in vadišču Krivolak izvajali pripadniki slovenske in makedonske vojske. Načelnika sta si med drugim ogledala postopke priprave letal pilatus PC-9M za bombardiranje ciljev na kopnem, priprave za raketiranje ciljev s helikopterji Mi-24, bojno delovanje ter streljanje na cilje v zračnem prostoru z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi igla, v sklepnem delu obiska pa sta se generala srečala tudi s pripadniki slovenske in makedonske vojske, sodelujočimi na vaji.

Ta dan si je vajo ogledal tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan, ki se je skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem mag. Alojzom Šteinerjem srečal s pripadniki Slovenske vojske. Tako načelnik kot poveljnik sta v pogovoru z udeleženci izrazila zadovoljstvo nad prikazanim in s samim potekom vaje.