Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.05.2014

Načelnik generalštaba generalmajor Dobran Božič slavnostni govornik na slovesnosti ob obletnici pekrskih dogodkov

V soboto, 24. maja, je v Izobraževalnem centru v Pekrah pri Mariboru potekala slovesnost v počastitev obletnice pekrskih dogodkov. S slovesnostjo, katere so se udeležili tudi pripadniki Slovenske vojske, se ohranja pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj in spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za Slovence odvijal izključno v Republiki Sloveniji.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, ki je dejal: »Pred 23 leti smo pokazali, da smo narod, ki je sposoben stopiti skupaj enotno in odločno ter narediti nekaj dobrega za vse nas. Pekre maja 1991 so primerljive z odporom generala Rudolfa Maistra jeseni 1918. Obakrat smo zahtevali tisto, kar nam pripada kot narodu, slovensko državo. Obakrat smo jo oboroženo ubranili in obakrat smo zmagali. S tem smo pokazali, da smo Slovenci izjemna sila, sila, ki zmaguje. V osamosvojitveni vojni smo si ob podpori državljank in državljanov uresničili tiste želje, ki so si jih naši predniki zmeraj želeli uresničiti, dobili smo svojo državo. To je bil privilegij, ki pa nam ni bil podeljen. Domovina, ki jo toliko ljudi opeva, je lastna namreč vsakemu človeku posebej, domovina ni samo pravica, ampak je tudi dolžnost.«

Kulturni program sta popestrila Partizanski pevski zbor pod vodstvom dirigenta Franca Gornika in dramski igralec Bojan Maroševič.