Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2019

Načelnica za prvi uradni obisk v tujini izbrala Republiko Severno Makedonijo in izkazala trdno podporo njenemu vključevanju v Nato

Od torka, 16., do srede 17. aprila, je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc z delegacijo obiskala Republiko Severno Makedonijo po povabilu načelnika Oboroženih sil te države. To je bil za načelnico prvi uradni obisk v tujini ter prvi uradni sprejem visokih gostov iz tujine za to državo po spremembi imena v Republiko Severno Makedonijo. Z izborom je načelnica izkazala odločno podporo procesu vključitve Severne Makedonije v Nato.

Prvi dan obiska je generalpodpolkovnik Vasko Gjurchinoski gostil delegacijo na uradni večerji, ker sta si z generalmajorko Ermenc izmenjala darili. Drugi dan obiska se je na veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju načelnica srečala z namestnico veleposlanika Urško Potočnik in vodjo Nato povezovalne pisarne polkovnikom Zoranom Jankovičem. Sledil je sprejem načelnice s častmi pred poslopjem Ministrstva za obrambo in Generalštaba makedonske vojske. Na srečanju z generalpodpolkovnikom Gjurchovksim sta z načelnico spregovorila o dosedanjem in prihodnjim sodelovanjem ter skorajšnjem vstopu Republike Severne Makedonije v Nato. Med pogovori sta veliko pozornost namenila krepitvi  sodelovanja na vojaškem področju.

Zatem se je načelnica, skupaj z namestnico veleposlanika Urško Potočnik, srečala z ministrico za obrambo Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko. Sogovornici sta izmenjali mnenja o podobni tematiki: sodelovanju in vstopu države v zavezništvo ter si na koncu srečanja izmenjali plaketi.

Načelnica se je v nadaljevanju srečala še s člani Natove povezovalne pisarne, ki jo vodi polkovnik Zoran Jankovič. Sledile so vsebinske predstavitve. Štab Oboroženih sil Republike Severne Makedonije je načelnici predstavil načrt transformacije vojske in njihov prispevek na mednarodnih operacijah in misijah. Makedonci so z zanimanjem prisluhnili slovenskim izkušnjam po njenem vstopu v Nato. Člani slovenske delegacije so prav tako delili izkušnje in naučene lekcije preteklih transformacij SV. Načelnica je poudarila, da država s članstvom v Natu, več in bolje podpira proces zagotavljanja varnosti v mednarodni skupnosti.

Sledil je ogled bataljona vojaške policije, dinamična predstavitev in ogled opreme. Bataljon vojaške policije makedonske vojske so jim predstavili kot najbolj izurjeno enoto z največ mednarodnimi izkušnjami.

Gostitelji so delegaciji razkazali tudi krajevne znamenitosti, vključno s cerkvijo posvečeno življenju in spominu na Mati Terezo.