Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.12.2019

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske obiskala pripadnike na misiji Neomajna odločenost v Iraku

V nedeljo, 22. decembra je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc z delegacijo, obiskala pripadnike, ki v okviru operacije Neomajna odločenost (Operation Inherent Resolve - OIR) usposabljajo iraške varnostne sile. V delegaciji so bili še mag. Uroš Zorko, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko, MORS, glavni podčastnik SV višji praporščak Danijel Kovač in poveljnik Enote za specialno delovanje (ESD) podpolkovnik Miha Rijavec. Pripadniki so ji predstavili razmere na operaciji, pogoje za njihovo delo in način izvajanja nalog.

Načelnica Generalštaba SV se je sestala tudi z vodstvom Kurdistan Training Coordination Centra (KTCC) in poveljnikom nemških sil v Iraku pk Wellbrinkom. Predstavili so njihovo poslanstvo in izrazili izredno zadovoljstvo nad strokovnim delom pripadnikov Slovenske vojske.

Delegacija je s prinesenimi tradicionalnimi slovenskimi dobrotami poskušala prispevati k nekaj domačega vzdušja za pripadnike, ki bodo praznike preživeli na misiji. Na kratkem druženju jih je načelnica informirala o dogajanju v domovini, podelila čin dvema pripadnikoma, ki sta bila v jesenskem obdobju povišana ter njim in njihovim družinam zaželela vse dobro v novem letu. Poveljnik ESD pa jim je prenesel pozdrave poveljnika sil SV in kolegov iz enote.

Šest pripadnikov Slovenske vojske deluje v KTCC v Erbilu na severu Iraka, en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM). V Erbilu delujejo pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji.