Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.07.2019

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske na konferenci načelnikov v New Yorku

Od 10. do 12. julija se je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc udeležila tretje konference načelnikov generalštabov v organizaciji Sekretariata OZN v formatu članic Posebnega odbora za mirovne operacije. Načelnico je med obiskom spremljal slovenski obrambni predstavnik pri OZN polkovnik Mitja Miklavec. Med drugim se je generalmajorka v New Yorku srečala s stalno predstavnico Republike Slovenije pri OZN veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret, pomočnikom generalnega sekretarja OZN za mirovne operacije Jean-Pierrom Lacroixom, vojaškim svetovalcem pri OZN generalpodpolkovnikom Carlosom Humbertom Loiteyem in policijskim svetovalcem pri OZN Luisom Carrilhom.

Načelnica se je v torek, 10. julija, udeležila uvodnega sprejema, ki ga je pripravilo predstavništvo Bangladeša pri OZN. Naslednji dan se je načelnica z delegacijo udeležila zasedanja prisotnih držav članic (okoli 120 držav, večinoma načelniki generalštabov oboroženih sil). Namen zasedanja je bil v interaktivni razpravi oblikovati pozitivne in uresničljive sklepe za prihodnje izvajanje mirovnih operacij. Zasedanje se je začelo z uvodnim videonagovorom generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa. V nadaljevanju so se zvrstile tri panelne razprave. Težišče je bilo na identificiranju iz zagotavljanju potreb ter izboljšanju zmogljivosti za mirovne operacije OZN z generiranjem specializiranih sil OZN, izboljšanjem izvajanja mirovniških aktivnosti, usposabljanja, izgradnje kapacitet in opreme ter krepitve vloge uniformiranih ženskih pripadnic v operacijah podpore OZN in procesu zaščite civilnega prebivalstva.

V petek, 12. julija, se je načelnica srečala s predsedujočo Generalni skupščini OZN Marío Fernando Espinosa Garcés, ki je v preteklosti opravljala dolžnosti ekvadorske zunanje in obrambne ministrice. Razpravljali sta o vsebini in izvedbi panelov in o vlogi žensk v oboroženih silah ter širše.

Za vojaške avtoritete iz celega sveta je zasedanje predstavljalo priložnost za izpostavljanje trenutnih in prihodnjih izzivov, pri katerih imajo države prispevnice ključno vlogo. Izmenjava pogledov in idej glede prispevanja, urjenja, priprav in napotitev v mirovne operacije OZN je bila priložnost za krepitev odnosov med udeleženci, sodelujočimi državami, Sekretariatom OZN in mirovnimi operacijami na terenu.