Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.08.2019

Načelnica generalštaba obiskala misijo Kfor na Kosovu

V sredo, 21. avgusta, je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc z delegacijo obiskala misijo Kfor na Kosovu. S poveljnikom Kforja generalmajorjem Lorenzom D'Addariom in z veleposlanikom Republike Slovenije v Republiki Kosovo njegovo ekscelenco Bojanom Bertoncljem so se pogovarjali o aktualnih nalogah v območju delovanja in tranzicijskem imperativu transformacije Kforja. Poveljnik Kforja se je zahvalil za prispevek Slovenije in izpostavil, da je poznavanje območja in običajev ter sposobnost komuniciranja z lokalnim prebivalstvom neprecenljiva prednost pripadnikov slovenskega kontingenta, ob tem pa poudaril še njihovo zavzetost in profesionalnost. Član delegacije je bil tudi predstavnik Direktorata za obrambno politiko na Ministrstvu za obrambo. V Peći je načelnico sprejel poveljnik Regionalnega poveljstva Zahod (RC-W) polkovnik Daniele Pisani.   

Delegacija se je sestala tudi s pripadniki SVNKON 39 Kfor v bazah v Prištini in Peći. Pripadniki so predstavili delovanje slovenskega kontingenta na Kosovu in podali nekatere pobude. Izpostavili so izboljšanje pogojev za delo, predvsem zaradi zamenjave vozil z novimi. Sledilo je skupno kosilo s pripadniki in sestanek, na katerem je načelnica izpostavila smernice za delovanje, skupaj s poveljnikom sil in poveljnikom 72. brigade pa so jih informirali o dogajanjih v domovini ter odgovarjali na njihova vprašanja. Poudarili so, da bodo pripadnikom na misijah zagotovili najustreznejšo opremo Slovenske vojske, ki jim bo omogočala varno in strokovno izvajanje njihovih nalog.

Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Kosovo njegova ekscelenca Bojan Bertoncelj, ki je načelnico spremljal ves čas obiska, je poudaril strateški pomen Zahodnega Balkana za Republiko Slovenijo ter dodal, da je Slovenska vojska eden od stebrov slovenske državnosti in da bi državljani in državljanke morali to bolj prepoznati in se tega zavedati. 

Fotografije:  PAO Kfor in PAO RC-W