Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.01.2019

Načelnica generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc na konferenci Vojaškega odbora zveze Nato

V torek, 15., in sredo, 16. januarja, je v Bruslju potekala konferenca Vojaškega odbora Nata na ravni načelnikov obrambnih štabov držav članic, katere se je udeležila tudi načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Načelniki obrambnih štabov so prvi dan razpravljali o sedanjih in prihodnjih strateških izzivih Nata, o Natovi vojaški strategiji, operacijah in misijah, odvračalni in obrambni drži ter pobudi za pripravljenost zavezniških sil. Načelniki obrambnih štabov so se sestali tudi z  operativnimi partnerji in izmenjali mnenja o podpori operaciji Odločna podpora (RSM) ter pomoči in svetovanju afganistanskim institucijam ter nacionalnim obrambnim in varnostnim silam pri zagotavljanju regionalne varnosti.

Drugi dan je bilo težišče na ukrepih odvračanja, novem modelu zagotavljanja zmogljivosti iz skupnih sredstev in partnerstvu Nata z Gruzijo, s posebnim poudarkom na napredku sodelovanja. Konferenca se je končala z razpravo o Zahodnem Balkanu in misiji Kfor na Kosovu.

Ob robu zasedanja je načelnica generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc izkoristila priložnost za dvostranska srečanja s kolegi iz Kanade, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Na ločenem pogovoru jo je sprejel tudi predsedujoči Vojaškega odbora Nata general Sir Stuart Peach.
 
Fotografije: www.nato.int